~JOZEF~   oratorium van Marco den Toom

 

Oratorium ~JOZEF~ is een nieuw geschreven werk wat een totaal avondprogramma omvat. Het eeuwenoude verhaal van ~JOZEF~, wat onder meer terug te vinden is in de Bijbel, wordt op een vernieuwende en zeer toegankelijke wijze verteld. Naast de wijze geschiedenislessen die in het oratorium zijn meegenomen vinden we ook veel hedendaagse praktijken terug. De rode draad in het leven van Jozef is Gods aanwezigheid in mooie én moeilijke tijden. God was met hem toen hij door zijn bloedeigen broers zo erg werd gehaat dat ze hem wilden vermoorden. En God was met hem toen hij als slaaf werd verkocht naar een vreemd en ver land, Egypte. Daar wordt zijn ellende nog groter als hij weerstand moet bieden tegen verleiding in het huis van zijn meester Potifar. Ook als hij jarenlang in de gevangenis zit, lezen we, als een steeds terugkerend refrein: “God was met hem”. Net als toen behoren jaloezie, huiselijk geweld, verleiding tot overspel, gevangenschap en honger nog steeds tot de orde van de dag. En hoevelen van ons worstelen er niet met afwijzing, depressiviteit, uitzichtloze situaties, verdriet of eenzaamheid? Dit oratorium over het leven van Jozef zal veel herkenning oproepen. Maar hopelijk blijft het daar niet bij. In alle tegenspoed bleef Jozef zien op zijn Schepper. En belangrijker nog: zijn Schepper bleef zien op hem! En dat geldt niet alleen voor Jozef, maar voor iedereen. Wie je ook bent, wat anderen ook van je vinden, je bent op aarde met een reden: je leeft omdat God van je houdt. En in welke omstandigheden je ook verkeert, je bent nooit alleen, want God zegt: “Ik ben met je!”

 

 

21 mei 2016

 

Zaterdag 21 mei hebben we tweemaal het oratorium JOZEF uitgevoerd in de Ichthuskerk te Meerkerk.

 

We kijken terug op twee mooie concerten. Het publiek bleef napraten onder het genot van een kop koffie/thee en fris.Aan het concert werkten mee Florian Poepjes - tenor, Reinier  Korver - piano, Arianne in ’t Veld - viool, Bert Groothedde - slagwerk, Dorette Lagendijk - fluit en Coby Korevaar - lector. Het geheel was onder leiding van onze dirigent Warno Ruting.

 

1 oktober 2016

 

Ook in Lexmond hebben we het oratorium JOZEF gezongen. Florian Poepjes was ziek en werd deze avond vervangen door Jan Hendrik van Schothorst, Mieke Glasbergen - piano, Arianne in 't Veld - viool, Bert Groothedde - slagwerk en Dorette Lagendijk - fluit verzorgde de muziek onder leiding van onze dirigent Warno Ruting. Gerry de Bruin was deze avond de lector.